Dokter Vanhoutte is als staflid verbonden aan de dienst orthopedie en traumatologie van het AZ Sint-Jan Brugge - Oostende A.V., campus Henri Serruys, waar hij zich toelegt op de behandeling van heup-, hand- en polsletsels.

Hij behaalde zijn diploma’s arts en specialist in de orthopedische chirurgie & traumatologie aan de Universiteit Gent. Tijdens zijn opleiding studeerde Dr. Vanhoutte gedurende 6 maanden aan de Universiteit van Parma (Italië).

Na zijn algemeen chirurgisch - orthopedische opleiding voltooide dr. Vanhoutte enkele bijkomende fellowships in binnen- en buitenland. Zo trok hij ondermeer naar Australië waar hij samenwerkte met Dr. David Young, een wereldautoriteit op gebied van heup- en kniechirurgie.

Gedurende deze fellowships specialiseerde hij zich verder in de heelkundige behandeling van sportletsels om en rond het bekken, alsook in de conservatieve heelkundige behandeling van heupletsels, meer in het bijzonder de heuparthroscopie.

Dr. Vanhoutte volgde ook een bijkomende opleiding handchirurgie bij professor Chantelot in Rijsel.

Hij is een liefhebber van winter- en balsporten. Zo begeleidde hij tijdens zijn opleiding reeds de nationale jeugdploegen van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, en was hij consulterend geneesheer voor de Jeugdploegen van SV Zulte-Waregem. Hij is momenteel nog steeds actief verbonden aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond.